Wednesday, April 8, 2009

Cum poţi învia oameni

În spital sunt doi copii bolnavi de leucemie, Francisc şi Claudiu. Boala e într-un stadiu în care au nevoie de un transplant de măduvă osoasă pentru a supravieţui. Propriu-zis au nevoie de nişte celule. Pot fi extrase şi din sânge.
Pentru a primi celulele stem de la un donator ar trebui ca acesta să fie compatibil cu ei. Persoanele care ar putea fi compatibili cu ei sunt căutate într-o bază de date. Teoretic, oamenii merg de bunăvoie la spital, permit să li se extragă puţin sânge, iar datele lor sunt reţinute într-un Registru. Când cineva e bolnav, medicii caută ajutor pe lista aceasta. Daca găsesc indivizi cu acelaşi tip de celule cerut de pacienţi, doctorii sună şi fac un apel să donezi din sângele tău pentru a salva nişte vieţi. În România, cum era evident, nu există, propriu-zis o bază din asta serioasă. Doar 400 de persoane au fost înscrise în acest registru . În mare, aceştia au avut în familie cazuri de persoane bolnave. Au fost înscrişi în acest Registru pentru a se vedea dacă sunt compatibili cu ruda lor pe care ulterior o puteau salva.
Părinţii celor doi copii de care pomeneam merg acum prin alte ţări după posibili donatori. Cei 400 de români dispuşi să salveze pe cineva aflat în această situaţie reprezintă un număr prea mic. Şansele de a găsi pe cineva compatibil sunt reduse. Ar fi noroc chior.

ProTv-ul are acum o camapanie de promovare a unui Registru paralel, care să fie ulterior propus autorităţilor. Am început să bănuiesc despre ce e vorba de-abia după ce am mai pus câteva zeci de întrebări.
Săptămâna trecută am fost la spital la doamna doctor Ileana Constantinescu să văd dacă sunt compatibil cu vreunul dintre copii, şi eventual să-I ajut, doar ne cunoaştem. Mi-a luat o probă de sânge si am semnat că sunt de acord sa fiu în acea bază de date. Dacă voi fi vreodată compatibil cu cineva, peste un an sau peste zece, mă pot suna. Nu pierd nimic dacă dau câteva celule din mine pentru a ţine în viaţă pe cineva. Acum sunt 401 în Registru. A fost nevoie de un banal drum la spital şi de o injecţie.
Latura mitomană a românilor îi sperie. Au diverse idei legate de procedura prin care donează măduvă. Unii cred ca li se face vreo gaură în coloană, alţii că li se umblă la vertebre şi rămân paralizaţi.
Până la urmă doar te pun pe un pat şi-ţi extrag sânge care ulterior intră într-un aparat în care din sânge sunt extrase celulele stem. Restul sângelui e pompat înapoi în organism.
Varainta de a dona maduvă se impune doar în cazuri mai grave. Procedeul este la fel, simplu şi de lipsit de riscuri.

Mai multe informaţii pot fi aflate de la doamna doctor. Poate fi contactată la adresa constantinescu.ileana@gmail.com

1 comment:

Anonymous said...

Ovi, vreau si eu s amerg sa donez sange pt celule stem. Otilia

Post a Comment